Kirjoitus

Katsaus kauden ensimmäiseen puolikkaaseen

Kauden 1/19 ensimmäinen puolikas on paketoitu viikko ennen joulua ja pelejä on pelattu, enemmän tai vähemmän tasaisesti, lähes kaikki määrätyt tähän mennessä. Muutama poikkeus tähän tilastoon luonnollisesti mahtuu, mutta pääsääntöisesti on positiivista, että tämän kauden joukkueilta löytyy selkärankaa hoitaa liigamatsit aikataulussa. Ensisilmäyksellä sarjataulukoihin, näyttäisi ennen kauden alkua (kesken kauden julkaistut) sijoitusarviot olevan etenkin B-lohkon osalta linjassa, mutta A-lohkon osalta on enemmän heittoa tässä kohtaa.

B-lohkossa voimasuhteet odotetunlaiset

Mennään ensin helpolla eli Giantsilla, joka on kauden puolessa välissä vastannut ennakko-odotuksiin, kun tarkastellaan joukkueita PPG:n mukaan. Giants ei pettänyt raadin luottamusta, vaan pelasi ensimmäisen puolikkaan lähes puhtaasti häviämällä yhdeksästä pelistä ainoastaan yhden. Alkukauden näyttöjen perusteella voidaan todeta, että jätit ovat yksi suurimmista ennakkosuosikeista nostamaan Superliigan kannua kuluvalla kaudella. Peli on ollut tasaisen tappavaa kentän molemmissa päissä ja on vaikeaa löytää tässä kohtaa kautta heille montaakaan pysäyttäjää playoff-sarjassa.

Suurin poikkeama on CSKA:n kohdalla, vaikka heiltä odotettiinkin hyvää runkosarjaa, niin aivan kärkipään taisteluun heitä ei laskettu. Kauden ensimmäisen ottelun jälkeen peli on pysynyt kuitenkin hyvin raiteillaan ja ollut tehokasta liigakaukaloissa. Ainoastaan Giants on pystynyt alkulämmittelyn jälkeen kaatamaan tämän Venäjän armeijan, lähes punakoneen tavalla operoivan, joukkueen. Heillä runkosarja on kääntymässä jo vahvasti loppusuoralle ja suora pudotuspelipaikka on omissa käsissä, jota voitaisiin pitää ehdottomasti isona onnistumisena CSKA:lle.

- Mistähän sitä lähtisi purkamaan. Tuloksellisesti ihan hyvä, Giantteja vastaan pitää keksiä jotain toiseen kohtaamiseen. Kairan tavoite tälle puolikkaalle asetettiin 100 pisteeseen, poika ei yltänyt lähellekään. Pystyykö tuota intin huonolla netillä selittämään? Burger lunasti alkukaudesta kaikki lupaukset, kunnes epäonnistui nollaamaan Giantsit, kirsikkana kakun päälle alkoi yhtäkkiä jakamaan toinen toistaan vanhempia memejä wapissa. Puolustajien pisteykkönen Meira palannut vuoteen 2008 ja alkanut ylläpitämään tiimifoorumilla humalaista viestiketjua (jota myös hupi_burger tukee), lisäksi osti pleikkarin ja aloitti NHL uran muita 10 vuotta perässä. Onko kellään Janezkin porukoiden osoitetta? Jossain se on piileskellyt viimeisen vuoden päivät. Loppuun vielä terveiset vaimolle: se oikeasti häiritsee, kun annat pojan hakata ovea kesken liigapelin ja huutaa isiä. Eipä muuta, linjaa CSKA:n keulahahmo wop.

B-lohko näyttää muuten hyvin pitkälti samalta kuin rankingissa povattiin, sijoitus siellä ja toinen täällä on vielä puolessa välissä toisinpäin. Winnipeg Jets on jättien ohella sillä sijalla, mille se alkuun rankattiinkin. Manitoban pääkaupungin ylpeydellä on alkukausi pyörähtänyt positiivisesti ja jatkoaikojen sävyttämästi käyntiin. Jatkoajat eivät ole olleet Jetsille tuloksellisia, mutta näistäkin saadut pisteet voivat olla tärkeitä lopullisessa taulukossa. Jetsille lupaa jatkoon kuitenkin hyvää se, että ainoat varsinaisen peliajan tappiot ovat tulleet lohkon kahta kärkijoukkuetta vastaan. IHT Guerrillas löytyy runkosarjasta kolmannelta sijalta tasapisteissä Jetsin kanssa, mutta paremmalla maalierolla sijoitus on pykälän ylempänä. Guerrillas ennakoitiin taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta, eikä mitään ole hävitty vielä sen suhteen. He ovat voittaneet niitä otteluita, joita on pitänytkin ja pelanneet muita lohkon ylemmän keskikastin joukkueita vastaan tasaisesti ristiin, joten toisissa kohtaamisissa on pelissä vielä paljon.

Kisastudio on hävinnyt ensimmäisen puolikkaan aikana ainoastaan kolme ottelua, mutta lähes puolet heidän matseistaan ovat menneet jatkoajan kautta, mikä pitkässä juoksussa on verottanut pistesaldoa sen verran, että sijoitus löytyy ennakoitua alempaa. Toki Kisastudiolla on vähemmän otteluita pelattuna ja ainakin sarjan kolmas sija on vielä täysin omissa käsissä. Aina positiivinen piirre on se, että neljästä jatkoajasta tarttui mukaan lisäpiste peräti kolmesti. Runkosarjassa jatkoaikavoitot lupaavat hyvää, sillä playoff-sarjoissa ne ovat ratkaisseet monta otteluparia.

- En ole itse kauheasti pelannut, mutta muuten ilmapiiri on hyvä ja voittojakin on sadellut, vaikka peli onkin ailahdellut ja useampaan otteeseen ollaan jouduttu jatkoerän kautta poistumaan hallilta. Kaarto on päässyt hyvin sisään jengiin ja tuonut paljon toivottua aktiivisuutta puolustuspäähän ja vanha katurakki antonkin on päässyt vanhaan maalivireeseen pikkuhiljaa kiinni. Veikkaan, että aikoinaan jopa kiekon top-3 viimeistelijöihin kuulunut anton nähdäänkin taistelemassa vielä maalipörssin voitosta kauden loppupuoliskolla. Luottavaisilla fiiliksillä lähdetään loppusesonkiin ja toivotaan että poffeissa saadaan avauksen ukot kerrankin taistelemaan kirkkaimmista mitaleista ilman ongelmia, pähkäilee Kisastudion Muzzin.

Kisastudion kanssa tasapisteissä runkosarjan jälkimmäiselle puolikkaalle lähtee Chicago, joka olisi Seattle Roostersin kanssa sijoitukseltaan oikein päin rankingiin nähden, mutta ennakoitavissa on pistevähennyksiä Illinoisin suuntaan, joten huonomman maalieron turvin tämä vertailu saattaa keikahtaa. Ensimmäisen puolikkaan aikana molemmat ovat pelanneet sellaista runkosarjaa kuin heiltä uskalsi odottaa ja hävinneet tai voittaneet niitä pelejä, joita on pitänytkin. Chicagon kuntokäyrä näyttää hieman enemmän ylöspäin, mutta mahdolliset pistevähennykset kuitenkin satuttavat. Näiden joukkueiden keskinäiset ottelut ovat merkittävinä vedenjakajina, sitten kun saavat edes ensimmäisen pelattua, kumpi joukkueista lopulta jatkaa kauttaan pudotuspeleissä.

- Ei eka puolisko ihan persiilleen mennyt, mutta ei ihan niin kuin toivottiin. Mutta ihan mukana ollaan vielä runkosarjan top-2 taistelussa, joka oli runkkiksessa tavoite. Toinen puolisko sitten paremmin, luo uskoa Chicagon jck.

- Tyytyväisiä ei ekaan puolikkaaseen voida missään nimessä olla, vaikka ollaankin pelillisesti oltu joka matsissa ihan hyvin mukana. Giantsia vastaan oli oikeastaan ainut kerta, kun jäätiin ihan jalkoihin, muut pelit olisi ollut ihan voitettavissa tehokkaammalla viimeistelyllä ja välillä vähän paremmalla tuurilla. Kauden lähtötavoitteen suhteen ollaan ihan aikataulussa, vika pleijaripaikka eikä yhtään enempää, summaa Seattle Roostersin chande alkukauden suorituksia.

B-lohkon keskivaiheilla on tasaista, josta kertoo jo tasapelienkin määrät.
B-lohkon keskivaiheilla on tasaista, josta kertoo jo tasapelienkin määrät.


Peräpäästä joukkueet löytyvät linjasta, eikä Kalevan Pallon satunnaiset voitot ole siivittäneet heitä vielä taistelemaan realistisesti paikasta pudotuspeleihin. Piste-ero on kuitenkin vielä pieni kuudenteen sijaan (etenkin pistevähennysten myötä), joten erinomainen toinen puolikas voisi pitää haaveet yllä jatkopeleihin. Spirits ja Unstoppable Pressing miehittävät ilman pisteitä lohkon jumbopaikkaa. Heiltä jäi ensimmäisen puolikkaan aikana pelaamatta keskinäinen ottelu, joten toisella puoliskolla on pelissä vielä kamppailu jumbopaikan välttämisestä.

A-lohkossa muhii yllätyksiä

A-lohkon puolelle kun käännytään, niin ranking ei juuri kohtaa tämän hetkisen runkosarjan kanssa. Lyhdynkeittäjät pitää piikkipaikkaa PPG-vertailussa, eikä raadilta löytynyt osaamista katsoa tämän kakkosnick-armeijan takaa löytyvään potentiaaliin. Ensimmäinen jakso ei ollut vielä vakuuttava, mutta toinen jakso olikin tappioton ja Lyhdynkeittäjät marssivat kahdeksan ottelun voittoputkessa. Yksi suurimmista yksittäisistä tekijöistä tähän on viimekauden Kiekkoliigan hopeamitalisti Mcsin kauden aloitus. Mikäli Lyhdynkeittäjien otteet jatkuvat nähdyn kaltaisina, on heistä voittamaan playoff-sarjassa kenet tahansa.

- Lähdettiin kauteen tutulla kaavalla, eli ei tiedetty kuka pelaa ja missä pelaa. Muutaman kirjeenvaihdon jälkeen saatiin vanhoja tuttuja kokoonpanoon, eikä tarvinnut keksulia asettaa kentälle. Pelit on mennyt kai ihan just niin kun odotettiinkin, eli tulee paljon maaleja molempiin päihin. Paremmin ollaan varmaankin hyökkäyksessä onnistuttu. Omiin päin pelaaminen onki ollut ihan perus liukumista, niin kun runkosarjassa yleensä meillä onkin. Nyt liidellään kahdeksan pelin voittoputkessa ja se tuskin katkeaa enää tällä kaudella. Joukkueen rangaistusta ei kommentoida ollenkaan, se tuli yhtä yllätyksenä kaikille, Lyhdynkeittäjien leiristä todetaan niin pelillisiin kuin kohua herättäneisiin kysymyksiin.

Toinen selkeä poikkeama on Caribbeanin kohdalla. Beans aloitti kauden kahdella tappiolla, mutta sen jälkeen seuraavista 11 ottelusta voittoja on kertynyt 10:nen. Hyökkäyspeliä ei voi morkata, kun lähes jokainen pelaaja pelaa kolmen pisteen keskiarvolla, mutta etenkin puolustus on ollut balanssissa ja tässä kohtaa kautta Beans onkin puolustustilastossa komeasti toisena, 2,3 päästetyn maalin keskiarvolla. Puolustustilaston kärjestä löytyy odotetusti Kuolema, jonka alkukausi on ollut vaihtelevaa. Merkille pantavaa on ollut se, että tappiot ovat tulleet kaikkia päävastustajia vastaan, eikä Kuolema ole saanut ensimmäisistä kohtaamisista kovaa päänahkaa kuin SC Berniltä. Bernin alkukausi on puolestaan ollut vielä enemmän vuoristoratainen, sillä hyviä pelejä on seurannut heikompia matseja ja toisin päin. Suurin tekijä tähän on toki se, että hyvin epäberniläisittäin kentällä on käynyt ensimmäisen 10:nen pelin aikana jo yhdeksän eri kaveria. Kasvojen pesu oli kauteen lähdettäessä tavoitteena, mutta tällaisilla suorituksilla he eivät voi millään olla valmiina, kun runkosarja loppuu.

- Kuolemalla on ollut onneksi enemmän ylä- kuin alamäkeä runkosarjan ensimmäisellä puolikkaalla. 8 voittoa ja 4 tappiota tarkoittaa 66 voittoprosenttia, mikä ei sinänsä ole huono lukema, mutta Kuoleman mittarilla se on ainakin omasta näkökulmasta melko tasapaksu suoritus. Kaikissa hävityissä peleissä oli kaikki mahdollisuudet voittaa, mutta ihan liian useasti meidän peli kaatuu tehottomuuteen. Jos saataisiin luoduista paikoista paremmalla prosentilla sisään, joukkueen yleistilanne paranisi huomattavasti. Myös turhat menetykset pitäisi minimoida. Meidän peli perustuu pääosin fiksuun passipeliin, joten yksikin harhasyöttö satuttaa pelirytmiä. Parannettavaa riittää, mutta onneksi kautta on vielä jäljellä. Hyvää joulua vielä Caribbeanille, jolle annoin sunnuntaina aikaisen joululahjan onen muodossa, lopettaa toivotukseen Kuoleman Falco.

Tiiviin viisikon täydentää Kamloops Blazers, joka on pelannut vakuuttavasti, mutta kärsinyt tappioita päävastustajia vastaan. Toki Kamloopsin vyöllä on voitto Caribbeanista, mutta muita lohkon top-5 jengejä vastaan on tullut tukkaan ensimmäisissä kohtaamisissa. Tämä on syynä sille, ettei Kamloops komeile lohkon kärjessä niin kuin ennakkoon heidät oli rankattu. Piikkipaikka on kuitenkin voiton päässä ja suora paikka pudotuspeleihin on täysin omissa käsissä. Kamloopsin pelaajat ovat myös hyvin edustettuna pistepörssissä, joten tehokkuudesta ei pitäisi olla hätää.


A-lohkon suorista pudotuspelipaikoista taistelee vielä tosissaan useampi nippu.

Alempi keskikasti on puolestaan hieman enemmän ennakoiduilla sijoituksilla, jos oletetaan Ilveksen kauden jäävän tässä kohtaa kesken. Se asettaisi juusot juuri sille paikalle, mille heidät kaavailtiinkin. Juusojen pelissä on ollut ajoittain hyviä elementtejä, mutta voittoja he ovat haalineet ainoastaan alemman kastin joukkueista. Näillä suorituksilla pudotuspelit jäävät tämän kauden osalta haaveeksi. Dallas Starsilta odotettiin ennen kauden alkua enemmän, mutta he ovat jumittuneet taistelemaan viimeisistä pudotuspelipaikoista, sillä yhtä lailla Starsin kohdalla, voitot lohkon kärkipään joukkueista ovat uupuneet ainakin vielä ensimmäisen puolikkaan osalta. Jerusalem puolestaan aloitti kauden yllättävän pirteästi ja haki voitot kahdelta lohkon ennakkoon parhaiten rankatulta joukkueelta, mutta toisen jakson aikana kyyti oli kylmää. Ensimmäiseen seitsemään otteluun tappioita tuli vain yksi, mutta seuraaviin kuuteen tulosrivi näyttääkin tylyä punaista. Pudotuspelipaikka on tämän huonon jakson aikana karkaamassa tavoittamattomiin.

- Odotuksiin nähden kausi lähti aika nihkeästi käyntiin. Varsinkin ensimmäiset pelit olivat melkoista hakemista, kun uudella kokoonpanolla lähdettiin pelejä pelailemaan. Nyt kun pelejä on alla useampia, niin on peli alkanut välillä näyttämään ihan peliltä. Loppukausi nousujohteisesti, niin eiköhän tämä ensimmäinen kausi Superliigassa saada kunnialla purkkiin, tsemppaa juusojen avainhenkilö Amy.

- Aloittelijan tuurilla voitettiin alkuun muutama peli, vaikka olihan vihut pääsääntöisesti ennakkoon meitä selkeästi heikompia. Sitten tuli erimielisyyksiä isoisän kanssa ja omat koneongelmat riivasivat, tuumi Biske Jerusalemin syiksi kuntokäyrän selkeään romahdukseen.

Molemmissa lohkoissa on tiukka kamppailu kärkisijoista, mutta niin ikään myös jumbosijoista. A-lohkossa tätä kisaa käyvät Detroit Red Wings ja Skavaböle B.K. Detroit johtaa kilpailua yhdellä voitolla, mutta ilahduttavaa on tosin se, että molemmat joukkueet ovat saaneet pisteen ryöstettyä myös muilta joukkueilta. Detroitin harmiksi on kuitenkin ilmeistä, että Ilvekseltä saatu jatkoaikapiste tullaan poistamaan. Skavaböle nappasi oman pisteensä Dallasilta ja pääsee tämän turvin taistelemaan Detroitia vastaan jumbosijan välttämisestä vielä kauden toisessa keskinäisessä ottelussa.

Pistepörssissä yllättävän tasaista

Kauden puolessa välissä on hyvä jo hahmotella Superliigan Art Rose Trophy -ehdokkaita. Kas on pitänyt piikkipaikkaa ensimmäisistä kierroksista lähtien ja on tällä hetkellä pienellä karkumatkalla. Mitään ei ole kuitenkaan vielä ratkaistu, sillä pisteen paremmalla keskiarvolla niskassa hengittää yhdeksän pisteen päässä Mcs, joka ei ole pelannut vielä tuplaotteluita lohkonsa heikompia joukkueita vastaan, mikä oletettavasti kaventaa piste-eroa huomattavasti. Samalla pistekeskiarvolla Mcs tulee jyräämään kasin ohi, mikäli molemmat esiintyvät loppukaudella joukkueidensa kokoonpanoissa. Muita haastajia on vaikea löytää taistelemaan pistepörssin voitosta, mutta etenkin sijoilla 2-10 on tasaista, sillä pelaajat mahtuvat yhdeksän pisteen sisään.
Puolustajien pistepörssissä on kärjen osalta tasaisempaa, Meiran ja Jamon erottaa toisistaan ainoastaan piste. Auba on puolestaan ollut tehokkain keskiarvoa vertaillessa, mutta on jo ulkona taistelusta kärkisijoista, sillä pelejä on kertynyt ainoastaan viisi.
Tasoerot konkretisoituivat ja mietteitä välideadlinesta

Varmasti monelle ei tullut yllätyksenä se, että tällä kaudella tullaan näkemään huimia tasoeroja. Etukäteen oli selvää, että molemmista lohkoista löytyy sellaisia joukkueita, joiden pelit tulevat päättymään keskeytykseen useammin kuin kerran. Kauden ensimmäisen puolikkaan aikana näin onkin käynyt jo 22 kertaa. On kuitenkin hienoa todeta, ettei näiden ylijuoksujen aikana ole ollut havaittavissa hajoilua, vaan joukkueet ovat osanneet asennoitua oikealla tavalla siihen, ettei menestystä ole tarjolla jokaisesta ottelusta.

Laiskana en jaksa lähteä selvittämään, milloin torstain välideadline putosi pois, mutta se on ollut yksi keskustelua herättänyt epäkohta tämän kauden aikana. Välideadline helpotti aikanaan otteluiden pelaamista tasaisemmin, sillä vaikka sunnuntai onkin tavanomaisesti ollut liigoissa se the pelipäivä, niin ainakin itselleni se olisi raskas päivä odottaa yhtä vastustajaa varausnumero kädessä. Mikäli välideadline saataisiin takaisin torstaille, pakottaisi se epäsäännöllisesti pelaavia porukoita ilmestymään paikalle edes parina päivänä jakson aikana, jolloin sunnuntain ottelusumaa ei tarvitsisi pelätä. Tämän voisi olettaa palvelevan epäaktiivisempiakin porukoita, sillä sunnuntain kuuden tunnin väännöt ja vastustajien kiukuttelut venaamisesta eivät voi olla kenenkään pyhän suosikkilistalla.

When the shit hits the fan

Ensimmäistä jaksoa on värittänyt, niin kuin hyvin tavallista, muutamat negatiiviset tapaukset. Ensimmäinen näistä ajoittuu oikeastaan viime kauteen, mutta se puitiin vasta nyt käynnissä olevan kauden alussa. Omarigate sai alkunsa, kun Lyhdynkeittäjiä edustaneet taikuri ja Kapanen laitettiin molemmat kolmen matsin pannaan viime kauden puolivälierien perseilyiden takia. Ratkaiseva ottelu Kuolemaa vastaan meni hajoiluksi, jossa peli muun muassa katkaistiin omilla maaleilla ennen aikojaan. Aikaisemmin samantapainen tilanne oli jäänyt pimentoon, jossa Jaska oli tykittänyt omarin pelin katkaisemiseksi, mutta jäänyt ilman rangaistusta. Ajojahti? Tuskin, sillä Lyhdynkeittäjien tapauksessa pelkästään omat maalit eivät tainneet olla se ratkaiseva tekijä pelikieltoa määrätessä.Ottivatko jätkät liikaa vaikutteita Laineen rookie-kauden suorituksesta?

Toinen pahennusta herättänyt tilanne nähtiin toisen jakson puolessa välissä, kun Lyhdynkeittäjät asetti helvetin mauttoman logon. Tekijänoikeusgate lähti lopulta aivan väärään suuntaan, sillä Kiekkoon kopioiduilla, oikeiden joukkueiden logoilla, ei ole tässä kohtaa mitään tekemistä Lyhdynkeittäjien asettaman kuvan kanssa. Vaikka Lyhdynkeittäjien nimi onkin noussut tässä negatiivisten asioiden osiossa esille jatkuvasti, niin logon kanssa heille ei voi yksin vyöryttää vastuuta, sillä ilmeisesti sen asettaja ei ollut Lyhdynkeittäjien varsinainen jäsen. Tässä kohtaa tilanne on kaksipiippuinen Lyhdynkeittäjien osalta, mutta nuija kolahti odotetusti tuomion merkiksi myös tilanteen pääpahikselle Lepaukselle.

Aasinsiltana onkin helppo hypätä tästä jakson kolmanteen suureen floppiin eli Ilvekseen. Vielä tätä kirjottaessani ei ollut tullut lopullista päätöstä, mutta Ilves ei saanut toisella jaksolla yhtään ottelua pelattua, mikä enteilee enemmän kuin varmasti sarjasta poistamiseen. Tässä kohtaa voidaan vain arvailla, miten paljon Lepauksen pelikielto satutti tiivistä kokoonpanoa ja kustiinko yhden kuvan lisäämisellä kahden joukkueen muroihin.Toisen jakson aikana Ilveksen kotihallissa pyöri ainoastaan Zamboni.

Runkosarjassa on vielä panosta

Ensimmäinen puolikas jätti vielä paljon auki runkosarjan huipennukseen. A-lohkossa kamppailu keskittyy kärjen osalta suoriin pudotuspelipaikkoihin ja ylemmän keskikastin osalta keskinäisiin voimasuhteisiin pudotuseleihin lähdettäessä. Alempi keskikasti ja häntäpää ovat selvästi jo erotuumassa. B-lohkon osalta suorat pudotuspelijoukkueet vaikuttaisivat olevan melko pitkälti selvillä, mutta siellä taistelu viimeisistä playoff-paikoista käy kuumempana. Mikäli pelit menevät sopivasti ristiin, niin sijoilla 6-8 voidaan nähdä äärimmäisen pienet marginaalit.


Kirjoittanut: humble
Julkaistu 17.12.2018 16:08
Luettu: 547 kertaa

Kommentit
raiq 17.12.2018 17:07
Kiitos kattavasta ja hyvästä tekstistä. Kiva lukea välillä hiukan laajempaakin katsausta, kuin vain tehopisteistä ja voitoista.
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.

© Superliiga 2020