Kirjoitus

Puolivälieräennakko: LYHDY - KB

     


Kauden aikaisemmat päänahat ovat Lyhdynkeittäjillä

Runkosarjassa nähtyjen otteiden perusteella, tästä parista tulee hurja puolivälierä-vääntö. Toki kun kahden lohkon kermat lyödään yhteen jo puolivälierissä, niin pelillinen tasokin tulee kauden huipentuessa nousemaan äärimmilleen. A-lohkosta puolivälierissä on mukana viisi joukkuetta, joten kokonaan A-lohkosta tulevan parin muodostavat Lyhdynkeittäjät ja Kamloops Blazers. Runkosarjassa he sijoittuivat siis samassa lohkossa ensimmäiseksi ja neljänneksi. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti ja molemmista kohtaamisista Lyhdynkeittäjät poistuivat kolme pistettä taskussaan. Ensimmäisessä, tiukemmassa 5-4 päättyneessä ottelussa, Kamloops pelasi tismalleen samalla kokoonpanolla kuin säälikierroksellakin. Toisessa kohtaamisessa Lyhdynkeittäjät voittivatkin jo selkeämmin 5-1. Kokoonpanojen osalta Lyhdynkeittäjillä oli tähän peliin ottaa mukaan saq, joka kylvikin tuhoa pelaamissaan runkosarjaotteluissa. Kamloopsilla kokoonpano vaihtui puolestaan vain alemman puolustajan osalta, mutta näistä kohtaamisista on vaikea tehdä vielä sen suurempia johtopäätöksiä.

A-lohkon voitettuaan Lyhdynkeittäjät ovat saaneet pitää heti pudotuspelien alkuun huiliviikon ja aloittavat oman urakkansa vasta suoraan puolivälieristä. Lyhdynkeittäjien viimeisimmästä liigatappiosta on aikaa jo miltei kaksi kuukautta ja suoritusta korostaa entisestään se, miten tasainen A-lohko oli muuten kärjen osalta. Kamloops puolestaan haki vauhtia säälikierroksen kautta ja eteni sieltä jatkoon IHT Guerrilasin kustannuksella. Säälikierroksella Kamloops oli jopa murhaavan hyvässä vireessä ja jätti Guerrilasin täysin aseitta.

Molempien joukkueiden puolustus on ollut kauden aikana jiirissä

Puolustuksen kohdalla Lyhdynkeittäjien pari on lyöty jo hyvä tovi sitten lukkoon ja heiltä pudotuspeleihin astuvat kentälle saipa sekä bönthöö. Lyhdynkeittäjien hyökkäyksen kerätessä kehuja, on tärkeää muistaa, että ilman hyvää puolustusta ei olisi mahdollista voittaa 14:ää matsia putkeen. Maaleja tämän voittoputken aikana syntyi liukuhihnalla, mutta omissa kolisi vain hiukan päälle kahden keskiarvolla. Parasta puolustamista on luonnollisesti kiekonhallinta, mutta suuri kiitos kuuluu myös puolustuksessa pelaaville saipalle ja bönthöölle. Tämä parivaljakko jääkin ehkä hieman Kiekkoliiga-tasoisen hyökkäysparin varjoon, mutta he ovat ainakin runkosarjan osalta mahdollistaneet joukkueelleen eväät menestyä. Molemmilta puolustajilta löytyy kyky pitää ja siirtää kiekkoa, joten kiekon toimittamiseen ylöspäin ei heidän pelinsä kaadu. Molemmat kaverit pääsivätt runkosarjassa komeille pisteille, mutta etenkin saipan rolli tämän hyökkäysvoittoisen joukkueen takalinjoilla on tärkeä, jotta päästettyjen maalien keskiarvo ei lähde karkailemaan.

Kamloopsin osalta suurin mielenkiinto kohdistuu alemman puolustajan peluutukseen. Heillä on laittaa kentälle kaksi vaihtoehtoa, jotka varmasti kelpaisivat lähes jokaisen tässä kohtaa mukana olevan joukkueen variaatioon. Fettis puki ensimmäiseen pudotuspelisarjaan Kamloopsin alakerran lukkona ja onkin vaihtoehdoista ehkä se paremmin kiekollista peliä tukeva, onhan Fettis nähty operoivan myös pelipaikkaa ylempänäkin. Toisena vaihtoehtona on myös timb, jolta löytyy palkintokaapistaan viime vuodelta peräti kahdesti liigan parhaalle alemmalle puolustajalle jaettava palkinto. Viime kausina mestaruutta ovat juhlineet joukkueet, joilta on löytynyt enemmän stay at home -tyyppinen puolustaja, mutta Fettiskin on tuonut alemman puolustajan tontilla joukkueelleen mestaruuden juuri alempana puolustajana pelatessaan. Pelipäivän kunto on heillä varmasti määrittävänä tekijänä, ellei sitten uskota voittavan joukkueen jatkamiseen. Jamon on helppoa operoida luottavaisin mielin ylöspäin, sillä kumpi ikinä kahdesta edellä mainitusta kaverista pukeekaan puolivälieriin, niin siihen pelipaikkaan ei Kamloopsin peli kaadu.

 

Hyökkäyksessä ovat vastakkain luovuus ja raaka yksilötaito

Hyökkäyksessä Kamloops luottaa luovaan ja poikkisyötöillä herkuttelevaan pelitapaan. Kamloopsilla korostuu maltti ja pelinlukutaidot viimeisellä kolmanneksella, jossa puolustuksen tulee olla tarkkana, jotta vedot parhaalta sektorilta pystytään estämään. Heidän hyökkäyksessään TheDoctor on aktiivisin yksilö, joka ajoittain ottaa kiekon mukaansa ja lähtee hakemaan omilla veiveillään vapaata maalintekopaikkaa. Tämä on vaarallinen yhtälö, sillä puolustuksen liikaa passivoituessa ja syöttöjä peittäessä, Doctorilta löytyy se henkilökohtainen taito, jolla hän saa lapansa vapaaksi ja pääsee käyttämään tehokasta vetoaan. Säälikierroksella Doctor oli sarjan hanakin ampuja, mutta tehot jäivät vielä sillä kierroksella hieman piippuun. Vanil ja Jamo ottavat puolestaan enemmän ohjia pelin pyörittämisessä, mutta molemmat ovat myös erittäin hyviä päättämään hyökkäyksiä. Hyökkäysalueella Jamo pelaa oikeastaan kolmantena hyökkääjänä, jolloin Kamloops pääsee hyödyntämään parhaiten tätä luovaa pelaamistaan. Jamolle myös erikoismaininta tämän liigan vähintään top-3 vaarallisimmasta lättysyötöstä. Vanil on taas Kamloopsin hyökkäyspelissä se, joka tekee yhdeksän kertaa kymmenestä sen oikean pienen ratkaisun ja mahdollistaa näin joukkueen hyökkäyspaineen jatkuvan tai omalla sijoittumisellaan estää kiekon menetyksen jälkeen vaarallisen vastahyökkäyksen syntymisen omiin.

Lyhdynkeittäjien hyökkäys on ollut minkä tahansa värilissä laseilla katsottuna tämän kauden vaarallisin. Se nojaa puolestaan hyvin vahvasti yksilötaitoon, vaikka joukkueena hyökkääminenkin on viritetty kauden mittaan jo kohdilleen. Heiltä löytyy kokoonpanostaan yksi koko pelin vaarallisimmista hyökkääjistä, Mcs, joka teki runkosarjan aikana kentällä oikeastaan mitä vain halusi. Mcsin ollessa kentällä, Lyhdynkeittäjien tekemistä 98:stä maalista Mcs oli mukana perästi 91:ssä. Tähän rinnalle kun lyötiin vielä saq, niin tulos oli jäätävää ja runkosarjan viimeisessä ottelussa he niputtivat jopa kestomenestyjä SC Bernin kanveesiin ennen täyttä aikaa. Kiekko ei ole kuitenkaan yksilöiden peli, joten Lyhdynkeittäjille on etenkin pudotuspeleissä tärkeää pystyä pelaamaan viisaasti joukkueena viimeiselläkin kolmanneksella, jotta yhä tiiviimmät puolustukset eivät pysty himmentämään henkilökohtaisia suorituksia. Bönthööllä on tässä myös tärkeä rooli, sillä kaverin pitää olla rytmittämässä ja jakamassa kiekkoa pelottavan tehokkaille hyökkääjille, mutta olla myös itse valmiina päättämään hyökkäyksiä. Tässä kaveri onnistuikin runkosarjassa erinomaisesti ja voitti siinä samassa puolustajien pistepörssin. Lyhdynkeittäjillä on kuitenkin valtava etu jokaista muuta tämän liigan joukkuetta vastaan siinä, että yksilöiden suoritukset voivat kantaa otteluiden sisällä tärkeisiin suorituksiin, jotka voivat ratkaista tiukkoja vääntöjä.

 

Lyhdynkeittäjät lähtevät ennakkosuosikkina puolivälieriin

Joukkuepelissä puntari kääntyy Kamloopsin puoleen, mutta Lyhdynkeittäjiä ei voi missään nimessä syyttää huonosti organisoiduksi nipuksi. Heiltä löytyy tarpeeksi kemiaa siihen, että jokainen pelaaja pääsee pelaamaan oman tasonsa ylärajoilla. Ottelusarjasta tekeekin mielenkiintoisen se, että kummallakin joukkueella on erilaiset vahvuudet, mutta kokonaisuudessa ne menevät pitkälti rinta rinnan. Käännekohtina sarjassa tulee olemaan, miten Kamloopsin puolustus pystyy pitämään Lyhdynkeittäjien hyökkäyksen maestrot kurissa ja miten puolestaan Lyhdynkeittäjien joukkuepeli pysyy balanssissa, mikäli Kamloops saa sirkuksensa pyörimään vastustajan alueella. Kamloopsilla oli säälikierroksella keskikaista vahvasti tukossa, eikä Guerrilas löytänyt keinoja maalipaikoille tai ajoittain edes Kamloopsin alueelle murtautumiseen. Mikäli he pystyvät samaan Lyhdynkeittäjiä vastaan ja pystyvät käyttämään omat tilanteensa tehokkaasti, niin Kamloopsilla on kaikki edellytykset jatkaa kauttaan välierissä, mutta Lyhdynkeittäjien hurjan runkosarjan perusteella näkisin kuitenkin, että he lähtevät tähän sarjaan noin 65 prosentin voittomahdollisuuksilla. Lyhdynkeittäjillä ei varmasti ala puntti tutista, vaikka otteluissa avautuisikin vain satunnaisia maalipaikkoja, sillä nekin voivat olla heitä vastaan liikaa.


Kirjoittanut: humble
Julkaistu 29.01.2019 01:49
Luettu: 635 kertaa

Kommentit
bigone 29.01.2019 15:23
Onnea mestaruudesta Lyhdynkeittäjät ! :)
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.

© Superliiga 2020