Kirjoitus

Liigan puolivälieräennakot 3/19

232.png?15518144202.png?1566639261

Tuskin kenenkään huuli varsinaisesti pyöristyi, kun runkosarjan päätteeksi Manhattan löytyi piikkipaikalta. Pitkän linjan kestomenestyjä pelasi perusehjän kasiviikkoisen omalla tasollaan ja odotetusti lähtee yhtenä ennakkosuosikeista myöskin tähän kauden loppuhuipennukseen. Täysin yllättämättä Manhattan ei kuitenkaan runkosarjassa jättänyt vaan itselle pistää silmään kategoria päästetyissä maaleissa. Edelliskauteen verraten 30 maalia vähemmän limppua omiin on merkittävä parannus samaisella pelimäärällä ja tämän kertainen lukema 42 on vähiten koko liigasta. Tehokkaasti hyökkäysvoittoista kiekkoa pelaava joukkue sai vielä neljännen jakson alkuun zupertaitavan laspan takaisin pelikiellostaan, joka kerkesikin latoa kolmessa ottelussa vaatimattomat 10 maalia. Kauden puolivälissä ennakoitiin, että tapsun pelit loppuvat kaudelta, kun laspa tekee paluun mutta väärässä oltiin tässä asiassa. Joukkueen sisäisen pistepörssin kärkipaikalta löytyvä finisher pelasikin vastoin odotuksia kokonaisen kauden jakaen tulosvastuun Trn kanssa. Kauden ykköspakiksi valikoitui jälleen Xrem eikä tälle pelipaikalle ole muutoksia tulossa myöskään pudotuspeleissä. Kaikin puolin tasainen suorittaminen ilman mitään notkahduksia siivitti Manhattanin runkosarjan voittoon.

Viimeisenä pudotuspeleihin selviytynyt SC Bern keräsi lähtökohtaisesti pahimmiltaan kilpakumppaneiltaan pisteet parempaan talteen ja varmistava liike pudotuspeleille oli jatkoajalla haettu voitto Kamloops Blazersista. Edellisen kauden divaria dominoinut ryhmä ei kuitenkaan saanut sitä kirkkainta kauden päätteeksi mutta osoittivat tasonsa puolesta kuuluvansa korkeimmalle sarjatasolle. Heidän aliarvioimisensa on suurin riski mitä tätä joukkuetta vastaan voi tehdä. Pitkään yhdessä käytännössä samalla kokoonpanolla kaudesta toiseen pelanneet SC Bern osaa kuitenkin olla isokin piikki ennalta arvioitujen kärkijoukkueiden lihassa. Terävät vastahyökkäykset laitojen kautta, jonka tavoitteena on kultainen aloituspiste johon etenkin MörköMake ja Seabook haluavat päästä laukomaan. Heidän osumatarkkuus kyseiseltä tontilta on jopa liigan parhaimmistoa, kun se niin sanottu pöljä päivä sattuu kohdalleen. Tiiviisti liikkuva nelikko ja tutut äijät antavat puolustuspäässä tarvittavaa varmuutta, eikä juurikaan tule sellaisia tilanteita, jossa alempi puolustaja miiq olisi aivan yllättäen jäänyt pulaan. Suurin osa Bernin verkkoon tulleista maaleista kauden mittaan tulikin lähinnä hyökkäyspään menetyksestä eikä niinkään alakerran virheestä.

Ei liene mikään suuri yllätys, että tuumaan tästä Manhattanin voitokasta sarjaa. Pidän jopa puhdasta 3-0 sweeppiä todennäköisenä. Joukkueiden pelityyli on suhteellisen samanlainen mutta samalla myöskin aivan erilainen. Manhattanilla on enemmän kykyjä kaikenlaiseen pieneen näpräilyyn ja nopeaan ykkösellä eteenpäin pelaamiseen, jossa myöskin syntyy ottelusarjan tarvittava ero henkilökohtaisten taitojen myötä. Molemmat joukkueet ovat tottuneet menestymään kevään peleissä, kuitenkin selkeästi erilaisissa sarjoissa mitä ovat tottuneet pelaamaan aiemmilla kausillaan. Viime kaudella nähtiin, kun Phoenix Rising onnistui horjuttamaan Manhattania pudotuspeleissä joten mistään ylivertaisesta joukkueesta ei ole missään nimessä kysymys. SC Bern vaan vaatii ihan täydellisen illan kaatamaan naurettavan suuresta altavastaajan asemasta yhden mestarisuosikeista. Not gonna happen! Suurimmat katseet kääntyvät kuitenkin Manhattanin suuntaan. Jatkaako kauden lopun pelannut nelikko Trn-laspa-tapsu-Xrem pelejään vai löydetäänkö Yan mukaan karkeloihin? Ilman mitään suuria sekoiluja Manhattan etenee välieriin otteluvoitoin 3-0 ja SC Bern voi alkaa miettimään seuraavaa kautta.

238.png?1565775982181.png?1565773180

Sijoitusarvioissa rankasti aliarvioitu Paitsio lunasti runkosarjassa toisen sijoituksen heti Manhattanin vanavedestä pisteen erotuksella. Eritoten todella vahva alkukausi nosti firman osakkeita usealla prosentilla ja kauden ensimäisen pelin 1-2 häviön jälkeen joukkue jäi ilman pisteitä tasan kerran. Ja neki kolme pojoa mukaan raapi runkosarjavoittaja Manhattan. Edellisellä Superliiga visiitillään Huittisten Huima nimellä operoinut joukkue sijoittui kaiken kaikkiaan toiseksi, kun finaalisarjassa The Presidents otti tyylikkään sweepin ja jätti HuHun vaille mahdollisuuksia. Uusi nimi ja uudet kujeet ovat kuitenkin tuoneet Paitsion uudelleen vahvasti mukaan kiekkokartalle ja jopa ärsyttävän vastustajan kenelle tahansa. Hallikäytävillä, tupakkapaikalla ja jopa saunassa olen kuullut jorinaa vastustajapelaajilta, kuinka Paitsio on pelannut playoff-kiekkoa jo kauden ensimmäisestä pelistä lähtien ja toteuttaneet samaa myöskin harjoitusotteluissa. Raastava pelityyli pelata kiekkoa pääsikin runkosarjassa joidenkin joukkueiden ihon alle ja nyt katotaankin, että miten Paitsio selvittää tilanteet, kun vastustajakin alkaa pelaamaan playoff-kiekkoa. Puolustajien pistepörssin näytöstyyliin voittanut Winnik on joukkueensa kaikki ominaisuudet mitä tulee Paitsion peliin. Lähes kaikki tilanteet pyöräytetään tämän ylemmän puolustajan kautta, jonka myöten hyökkääjät pääsevät tekemään sitä omaa juttuansa. Kokonaisuutena Paitsio teki sarjassa toiseksi eniten maaleja ja kolmanneksi suurimmalla prosentilla ja lähinnä ainoaksi kysymykseksi muodostuukin: Kuka hyökkääjistä joutuu ottamaan vaihtomiehen roolin? LoiB, Tanguay vai snygg?

Erittäin odotetun ja paikoitellen murskaavan alkukauden pelannut Helsingin Jokerit ovatkin nyt mielenkiintoisen haasteen edessä. Runkosarjan 14 viimeistä peliä tuotti tuloksellisesti peräti 11 tappiota. Vastuuhenkilö teippi on saanut kenkää, Kalezki hakkaa puita ja sytyttää nuotiota runessa, eikä peli ole millään muotoa reilassa just nyt. Siltikään en usko, että Jokereiden kausi olisi lähelläkään loppua tällaisen pannukakun jälkeen. Liekkö pidän liikaa Jokeri-laseja päässä? Runkosarjan seitsemäs sijoitus on kaikkea muuta mitä tältä joukkueelta odotettiin kauteen lähdettäessä mutta näiltä ukoilta löytyy kokemusta ja taitoa kääntää huonotkin hetket hyviksi todella nopeasti. On myöskin mahdollista, että Jokerit niin sanotusti pelaili vasemmalla kädellä runkosarjan vain alta pois ennen tosimiesten pelejä. Runkosarjan viimeiselle jaksolle teipin tilalle tullut Darp on huomattavasti eriä pelitapaa toteuttava pelaaja ja jopa reissumiehen maineen kerännyt Moses ollaan nähty kaukalossa. Muutoksia tulossa pudotuspeleihin vai runkosarjan pelien loppuun pelanneita täytemiehiä? Joka tapauksessa todella pitkään heikkoon pelilliseen jaksoon on saatava iso käännös viimeistään nyt. Päävastuuhenkilö joninho kantaa todella isoa taakkaa joukkueen alakerrasta syystäkin. Häneen pystyy luottamaan ja joninho luottaa omiin hyökkääjinsä, että heidän tulivoima riittää kaatamaan joukkueen kuin joukkueen.

Ennustan numeroista huolimatta tästä tasaisimman sarjan puolivälieriin. Jopa viiden ottelun maraton tullaan näkemään. Isojen pelien mies Reto tulee varmasti väläyttämään nopeita stoppareitaan Paitsion sumppua vastaan. Kaksi täysin erilaista joukkuetta vastakkain, joista Paitsio omaa paremmat hermot räplätä kiekon kanssa, eivätkä ole heti puskemassa maalipaikoille. Yksittäiset avopaikat luultavasti ratkaisevat ottelun kulun suuntaan tai toiseen. Mikäli Helsingin Jokerit ei saa toivottua aloitusta sarjalle ja otteluille niin voi loppua kohden pubheijar olla aivan liian suuri este ohitettavaksi. Aggressivisuus ja maltti vastakkain mutta en poista vielä HJ-lasejani päästä. Helsingin Jokerit jatkaa otteluvoitoin 2-3.

237.png?1565775971236.png?1565773199

Paljon tuttua mutta myöskin paljon hakevaa peliä esittäny Oklahoma City Thunder otti runkosarjasta sen mikä oli otettavissa. Juttujen mukaan löysällä lenkillä läpsyttely ja uusien kuvioiden hakeminen oli joukkueen teemana ja siinä sivussa napattiin vastustajilta pisteet himaan. Suurimmaksi kompastuskiveksi kauden mittaan osottautuikin hieman yllättäen ennakkoon ajateltu sarjan heittopussi HC Tyrmäys, joka veikin OKClta kaikki jaossa olleet kuusi pistettä. Perinteikkänä ja ennen kaikkea tehokkaana seurana en usko, että Oklahoma kuitenkaan näytti vielä mitään pudotuspelejä ajatellen. Tajuton itsevarmuus omaan suorittamiseen on Oklahoma City Thunderin suurimpia vahvuuksia ja he todellakin tietävät oman vahvuutensa eikä pelkää käyttää sitä surutta hyödyksi. Vaikkakin monesti täydellinen ylivoima heijastuu totaalisena pelleilynä kentällä niin se ei vaikuta heidän tekemiseensä. Kun tuntuu siltä, että peli on taputeltu niin voihan sitä välistä myös vähän hassutella. Puolustaja jlo - tuo suurin kaikista on joukkueensa sielu ja on jälleen ehdolla sarjan parhaaksi puolustajaksi, eikä syyttä. Uskomaton kyky lukea peliä aiheuttaa vastustajan kiekolliselle ylimääräistä mietinnän paikkaa seuraavaan siirtoon, kun jlo tekee toinen toistaan upeita riistoja ja kaupan päälle handlaa myös maalien tekemisen. Joukkueen hyökkäyskaksikko shed ja Hjerpe ovat vähintään top-3 sarjan pelätyimmät hyökkiparit kategoriassa ja taustatukea säestää pelinrakennusta rakastava Bisc. Oklahoman pelitavassa on todella monta asiaa, joihin täytyy kiinnittää huomiota ja näiden asioiden keräämiseen tuhlaantuu vastustajalta varmasti paljon aikaa. Löysästi pelanneen OKCn playoffit starttaavat tästä!

Sarjanousija EHC Yläpörsä yllätti varmasti monet, ehkä jopa itsensäkin. Tasapisteissä ja keskinäisten pelien turvin kuudenneksi ohi Helsingin Jokereiden noussut Yläpörsä voi lähteä onnistuinein ja paineettomin mielin kohti pudotuspelejä. Tiukalla ja ohuella rosterilla kautensa aloittanut joukkue yski todella paljon vielä elokuussa ennenkuin alkoi hommat luistamaan. Todella aktiivisena harjoituspelijoukkueena tunnettu EHCY väänsi tappioiden keskellä paljon harkkaa hakien sitä omaa peliä kuntoon. Tahti harkkapelien muodossa on sittemin hiipunut, kun menestystä myös liigakentillä alkoi tulemaan. Liekkö osasyynä kesken kauden värvätyn Falcon vai mistä kiikasti. Kauden mittaan myös Yläpörsä oli koko Superliigan yksi harvoja joukkueita, jotka eivät joutunut/päässyt pelaamaan 3vs3 jatkoaikoja, jotka on ainakin harkkapelien muodossa heille se parempi formaatti. Edelliskauden divarissa pelannut Nuppu tykitti keväällä 42 maalia ja tämän syksyinen maalisaldo jäi lukemaan: Yksi kihautus. Puolustuspari huig ja pera eivät ole niitä nimekkäimpiä ukkoja kiekkokartalla vielä mutta viimeistään tämä kausi nosti heitä enemmän muiden tietoisuuteen. Etenkin peran kiekollinen yp-pelaaminen oli yksi isoimpia juttuja EHC Yläpörsän playoffpaikan saamiseksi. Voitokkaana runkosarjan päätöspäivänä mukana ollutta nnnnasaa tuskin nähdään playoffpeleissä mukana vai olisiko syytä miettiä? Neljä peliä ja neljä voittoa hänen mukana ollessa. Joka tapauksessa, Yläpörsän tulee vielä pystyä nostamaan omaa tasoaan tulevissa playoffeissa.

Yläpörsän eväät on syöty, eikä Oklahomalla tule olemaan minkään sortin vaikeuksia päästä heistä yli. Joukkueiden materiaali on liian paljon OKCn hyödyksi, että vaikka Yläpörsä onnistuisikin sinä kuuluisana parhaana päivänään niin sekään ei välttämättä riitä viemään heiltä sarjaa nimiinsä. Jopa yksittäisen ottelun voittaminen voi olla liian iso kivi käännettäväksi. Sen kummemmin kaunistelematta ja jaarittelematta Oklahoma City Thunder hunttaa itsensä jatkoon lukemin 3-0.

234.png?1551635537233.png?1565773157

Viimeisessä runkosarjapelissään kotiedun itselleen napannut Viimeiset Hitaat lähtee playoffeihin sijalta neljä. Tyypillisen ja tasapaksun kauden jälkeen ViHiltä ei nähty mitään yllätyksiä paitsi, että ykköspakin viitan näyttää olevan napannut harteilleen entinen hyökkääjä ja entinen ylempi puolustaja Araya. Pitkin kautta tasaisesti kokoonpano sai pelata pelejään ja nyt se näyttäisi olevan lopullisessa muodossaan Janne-selänne10-Archuleta-Araya. Poikkeuksellisen pienellä maalimäärällä (39) maalipörssin voittanut Janne hakee varmasti erilaista tulosta nyt myös playoffeista. Viimeisillä Hitailla on ollut taipumus tukehtua juurikin tässä vaiheessa kautta. Alla jälleen mukiinmenevä runkosarja ja nyt pitäisi vielä viimeiset yllätykset ja kanit nykiä hatusta. Vaikkakin ViHi latoikin eniten kiekkoja runkosarjassa vastustajien reppuun niin silti omissa kolisi neljänneksi eniten. Katsojaystävällisellä pelillä monesti maksetaan hintaa ja uskon, että runkosarjan jälkeen nähdään paljon puolustavampi Viimeiset Hitaat. Taitokiekkoa edustava ylempi puolustaja Archuleta on edelleen tehokas kentällä ollessaan ja yksi nöyrimmistä ei-riskejä-peliä pelaava selänne10 mälvää Viimeisille Hitaille sellaisen kokoonpanon, jonka kanssa vastustajien tulee olla hereillä. Suurimman kysymysmerkin kuitenkin herättää hyvän kauden pelannut Araya. Pelaako hän playoffeissa vai kaivetaanko Fice naftaliinista tai saako jo muutaman pelin alakerrassa pelannut Nico näytönpaikkansa? Jännänä seikkana odotan myöskin, että muuttaako Viimeiset Hitaat mitään maalirikkaan runkosarjan jälkeen.

Hallitseva mestari Devils lähtee puolustamaan odotetusti sitä omaansa. Mestaruuskauden kokoonpanosta lähti pelin moottori ylempi puolustaja ja koko kauden Devils paini ongelman kanssa. Kuka täyttää shedin jättämät saappaat? Pitkin kautta kyseisellä paikalla nähtiin monen monta suhaajaa ja joukkueen puolustuspeli on edelleen hataralla pohjalla, eikä Devilsin peli näytä lähellekään sitä kuin mitä se edelliskautena oli. Ajoittain hyvää ja useimmiten melkoista kuraa esittänyt Devils lähteekin runkosarjan jälkeen selkeänä haastajan kohti mestaruuspokaalia. Pelaajasiirtojen takarajan lähestyessä Devils teki ratkaisevan muutoksen palkkaamalla alakertaan Elan, jonka tehtäväksi jäi vähentää vastustajan maalisarakkeen määrää. Hyökkäys ei ole koskaan ollut Devilsin ongelma, eikä ollut tälläkään kaudella heidän nakuttaessaan 84 osumaa, joka on vain kolme vähemmän mitä Viimeiset Hitaat sai aikaan. Paljon classic-regissä ja kaikkialla muualla kuin omissa harkkaotteluissa viihtyvät Pirut hakee useista värväyksistä huolimatta itseään. Isojen ongelmien takana on kuitenkin hyvääkin. Käytännössä vain liigapeliaktiivisuudella liikkuvat hyökkääjät ovat edelleen pelin vaarallisimpia viimeistelijöitä. Tästä merkkinä maalipörssissä sijoille 2. ja 3. sijoittuneet stem ja miktok, jotka pelasivat vähemmän pelejä kuin kilpakumppanit ja miktok yritti vielä alkukauden pelata ylempää puolustajaa. Devilsin peli ei runkosarjan jälkeen ole missään nimessä valmis mutta kerkeekö se lähellekään valmista?

Tämä ottelupari menee coinflip-kategoriaan, niinkuin varmaan jokaisessa ennakossa sijat 4 ja 5 ovat. Kaksi paljon maaleja tekevää joukkuetta iskevät yhteen nyt poikkeuksellisen tasaisessa sarjassa, enkä meinaa maalien runsaudella vaan pikemminkin päinvastoin. Molemmat joukkueet tulevat puolustamaan poikkeuksellisen tarkasti eikä niin sanotuilla avopaikoilla juhlita tällä kertaa. Paljon tullaan taistelemaan, että kumpi joukkue saa toteuttaa enemmän sitä omaa juttuaan ja erityisesti Archuletan panos ylempänä pakkina tulee olemaan korvaamaton ViHille. Kaikesta huolimatta Devilsin tehokkuus heikoistakin paikoista on heille riittävä kääntämään sarjavoiton 1-3 lukemin Viimeisten Hitaiden joutuessa jälleen pettymään puolivälieriin.

f006ebc771b32665ddc8f490b07a4914.pngVuosikausia aivan järkyttävää jargonia.

Kirjoittanut: Spears
Julkaistu 16.10.2019 04:20
Luettu: 496 kertaa

Kommentit
energi 16.10.2019 11:02
Mitä vitu jargonia :D
ribe 16.10.2019 14:56
”EHC Yläpörsä YlLäTtI vArMaStI mOnEt, EhKä JoPa ItSeNsÄkIn”
Kommentoi

Voit lähettää kommentteja vasta sisäänkirjautumisen jälkeen.

© Superliiga 2020